“Jeg har gamblet, siden jeg var 13, men det stak for alvor af, da jeg blev 18. Jeg havde glædet mig til at kunne spille fra min egen konto, og da jeg endelig fik muligheden, kunne jeg slet ikke stoppe igen” Sebastian, 19 år
“I starten spillede jeg kun med vennerne i frikvarterene. Men da min kæreste slog op med mig, begyndte jeg at spille derhjemme alene. Og samtidig skiftede jeg fra at spille med danske kroner til euro, og jeg mistede fuldstændigt følingen med, at jeg faktisk sad og brændte helt sindssygt mange penge af” Oliver, 21 år
“På et tidspunkt vandt jeg over 30.000 kr. på én gang. Det rush var helt crazy. De 30.000 var væk på to uger. Og så begyndte hele mit liv at handle om, hvordan jeg kunne vinde pengene tilbage” Jacob, 24 år
Gambling kan være sjovt, hvis man har kontrol over det. Men når man mister kontrollen, kan det blive en farlig vane – et misbrug. Hvis gamblingen tager overhånd og begynder at påvirke dit liv, kaldes det ludomani.
Ludomani er afhængighed af gambling. Når man er afhængig af gambling, har man en form for besættelse: En ekstrem trang til at gamble, som begynder at styre ens liv.
Du kan have ludomani, hvis:
Det kan være svært selv at opdage, hvornår spillet overtager kontrollen: Hvornår bliver det for meget? Overgangen fra normal gambling til ludomani sker sjældent fra den ene dag til den anden: For de fleste sker kontroltabet lidt efter lidt, og det kan sagtens være, at man selv slet ikke opdager, at man for eksempel begynder at spille for flere penge, at tænke mere og mere på det næste bet eller at trække sig fra sine venner.
Der er rigtig mange danskere, der gambler. Nogle af dem, der gambler, får problemer med ludomani. Herunder kan du se fordelingen.
De personer, der får ludomani, har ofte haft det svært i forvejen. Det kan være, at de har haft det hårdt i skolen, følt sig uden for, været deprimerede, stressede, bekymrede eller haft svært ved at styre impulsive handlinger. Men nogle personer kan også udvikle ludomani, selvom de har haft et rigtig godt liv.
Ofte har de, der får ludomani, haft en tidlig spilledebut: Det vil sige, at de er begyndt at gamble, imens de var meget unge.
Når man har ludomani, er man fanget i en ond cirkel. Gambling fører ofte til en masse problemer, og ludomanien gør, at man nemt kan komme til at tro, at gambling er den eneste løsning. Hvis man har tabt flere penge, end man har råd til, tænker man måske, at man skal vinde dem tilbage. Hvis man har skyldfølelse og er ked af det, føles gambling som det eneste, der kan give et frirum for tankerne.
I videoen kan du høre psykologerne Johan Eklund og Thomas Marcussen tale om, hvorfor personer med ludomani ofte fortsætter med at gamble, selv når konsekvenserne bliver helt uoverskuelige.
Har du problemer med pengespil – kontakt Forskningsklinikken for Ludomani på telefon 78 46 16 98
Har du spørgsmål eller kommentarer til filmen eller hjemmesiden – kontakt info@spilforlivet.dk