Gambling findes i mange former. I Spil for Livet gambler David på poker, onlinekasino og hestevæddeløb. Andre eksempler er sportsbetting, spillemaskiner, lootboxes og skinbetting.
Alle former for gambling har tre ting til fælles:
Jo mere tilfældigt et spil er, og jo mere værdifuldt det, man kan vinde, jo tættere er det på gambling. I figuren kan du se, hvilke spil der minder om gambling, baseret på tilfældighed og værdifulde gevinster.
Gambling er overalt i vores samfund. Du ser reklamer på TV, på busser og på sociale medier – og måske endda på spillertrøjen hos din yndlingsfodboldklub? Streamere bliver betalt for at livestreame, mens de åbner lootboxes i populære spil. Måske har du også set personer eller sider, der deler “gode bets” og tips til at “tjene penge” på sportsbetting? Det er alt sammen reklamer, der prøver at få dig til at gamble.
“Det dér adrenalinrush, man får, når man spiller… Det kan jeg godt gå og glæde mig til hele dagen” Marcus, 19 år
“Det er hygge at bette sammen med vennerne. Det gør ligesom bare kampen mere spændende” William, 21 år
“Det er jo fedt, når det lykkes. Når jeg har analyseret et bet og lagt en masse arbejde i det. Så får man den dér: Okay, jeg har faktisk styr på det her” Karl, 18 år
Nogle synes, at gambling er kedeligt, eller at det er fjollet at risikere at tabe penge. Andre synes, det er sjovt, spændende og hyggeligt.
Forskning viser, at teenagere – især drenge – ofte synes, gambling er ekstra spændende. Når man er teenager, har man mindre dopamin i hjernen, hvilket gør, at man reagerer stærkere på belønninger og bliver mere impulsiv og modig. Det kan også gøre, at man tager flere chancer og har sværere ved at forudse konsekvenserne. Derfor kan gambling og teenagehjerner være en farlig blanding.
I denne video fortæller psykolog Thomas Marcussen om, hvordan ludomani typisk opstår. Thomas kommer også med et bud på, hvordan problemerne kan være startet for David i filmen “Spil for Livet”
Det er faktisk ulovligt for personer under 18 år at spille pengespil. Det skyldes, at gambling altid er forbundet med en risiko for at tabe kontrollen, og der er særlig stor risiko for, at gamblingen løber løbsk, når ens hjerne endnu ikke er helt færdigudviklet.
Hvis man begynder at gamble, imens man er meget ung, er man i større risiko for at få problemer med gambling.
Alligevel findes der huller i loven, hvor personer under 18 år ender med at gamble, selvom det ikke er en god idé. Som du kan se i figuren øverst på siden, er der mange gamblingspil, som er populære blandt børn og unge under 18 år.
Har du problemer med pengespil – kontakt Forskningsklinikken for Ludomani på telefon 78 46 16 98
Har du spørgsmål eller kommentarer til filmen eller hjemmesiden – kontakt info@spilforlivet.dk