Hvad er gambling?

Gambling kan være mange forskellige ting. I filmen Spil for Livet gambler David både i pokerklubben, på onlinekasino og på hestevæddeløb i kiosken. Andre eksempler på gambling er sportsbetting, spillemaskiner, lootboxes og skinbetting.

Alle former for gambling har tre ting til fælles:

  1. Det koster penge at være med
  2. Man kan vinde noget, der er noget værd
  3. Man ved ikke på forhånd, om man vinder – det vil sige, at spillets udfald er tilfældigt.
 
I den her figur kan du se et overblik over forskellige typer af spil. Jo mere tilfældigt udfaldet er, og jo mere værdifulde ting man kan vinde – jo mere minder spillet om gambling.

Man kan støde på gambling overalt i vores samfund. Det er tilladt at reklamere for gambling, og du er sikkert stødt på gamblingreklamer på TV, i radioen, på busser og på sociale medier. Det bliver mere og mere normalt, at streamere bliver betalt for at livestreame, imens de åbner lootboxes i populære computerspil. Det kan også være, at du er stødt på hjemmesider, der beskriver gode bets og linker til sportsbettingsider online? Det er også reklamer for gambling.

Hvem synes, at det er fedt at gamble?

“Det dér adrenalinrush, man får, når man spiller… Det kan jeg godt gå og glæde mig til hele dagen”                        Marcus, 19 år

“Det er hygge at bette sammen med vennerne. Det gør ligesom bare kampen mere spændende. Alle nede i fodboldklubben gambler”                                          William, 21 år

“Det er jo fedt, når det lykkes. Når jeg har analyseret et bet og lagt en masse arbejde i det. Så får man den dér: Okay, jeg har faktisk styr på det her”                                              Karl, 18 år

Det er forskelligt, hvordan vi oplever gambling. Nogen synes, at det er kedeligt, eller at det er fjollet at risikere at tabe penge. Andre synes, at gambling er sjovt, hyggeligt og spændende.

Forskning tyder på, at teenagere (og især drenge!) ofte synes, at gambling er rigtig spændende. Når man er teenager har man mindre dopamin i hjernen end ”normalt”. Det betyder, at man bliver mere impulsiv, modig og reagerer ekstra stærkt på belønninger. Men det kan også betyde, at man bliver mere risikovillig og dårligere til at forudse konsekvenser. Derfor kan gambling og teenagerhjerner ofte være en rigtig dårlig cocktail.

Hvordan starter ludomani?

I denne video fortæller psykolog Thomas Marcussen om, hvordan ludomani typisk opstår. Thomas kommer også med et bud på, hvordan problemerne kan være startet for David i filmen “Spil for Livet”

Hvem må gamble?

Det er faktisk ulovligt for personer under 18 år at spille pengespil. Det skyldes, at gambling altid er forbundet med en risiko for at tabe kontrollen, og der er særlig stor risiko for, at gamblingen løber løbsk, når ens hjerne endnu ikke er helt færdigudviklet.

Hvis man begynder at gamble, imens man er meget ung, er man i større risiko for at få problemer med gambling.

Alligevel findes der huller i loven, hvor personer under 18 år ender med at gamble, selvom det ikke er en god idé. Som du kan se i figuren øverst på siden, er der mange gamblingspil, som er populære blandt børn og unge under 18 år.  

Facts om gambling(undervisning)